Press "Enter" to skip to content

Dysseldorp 10 februari 2024

Peter 6

Het is nu zaterdag 10 februari en ik ben gestopt met de verbouwingen. Het is klaar vind ik en anders zoeken ze het maar uit. Vanmorgen hebben we de goot geplaatst en heeft buurman Puma een prachtige constructie gemaakt van de goot naar de regenton. Bedenk wel dat we dit allemaal uitvoeren terwijl er lange tijd geen stroom is en het electrisch gereedschap dus nutteloos is. Het halve dorp is komen kijken en heeft zich verwonderd over die gekke ‘witman’ die de hele dag in de hitte aan het werk is. Ik heb behoorlijk last van mijn schouder en kan mijn arm niet hoog optillen.

We zijn lekker gaan lunchen met nicht Lynn die op bezoek is bij oma en maandag mee terug rijdt. Wat kan die hamburgers eten trouwens; ze blijft er wel slank bij!

In Prince Albert, net ten noorden van de Swartbergen, is vorige week de stroom uitgevallen als gevolg van een zware onweersbui en achterstallig onderhoud. Omdat neef Boetie daar politiecommandant is horen we alle ins en outs. Nu, een week verder, lopen de politici daar nog als kippen zonder een kop rond. Het repareren van de leiding kost tijd en is een ‘act of God’ maar de nood ledigen in de periode tot alles weer werkt is teveel gevraagd en dus zitten tienduizenden mensen zonder stroom in temperaturen boven de 40 graden. Met de verkiezingen aanstaande, is alles politiek terwijl er oplossingen voor handen zijn zoals een generator van het leger welke zich nota bene op 3 uur rijden bevindt.

Vanmorgen heb ik me nog maar eens verwonderd over de samenleving hier. Deze wordt, zoals in bijna heel Afrika, gedragen door vrouwen. Sterke, verstandige en intelligente vrouwen die het gezin bij elkaar houden, zorgen voor eten en kleding en vaak ook voor geld. Mannen spelen een merkwaardige rol die zich eigenlijk het best laat beschrijven door bijen die bloemetjes bezoeken en dan weg gaan voor de volgende. De goeden daargelaten voegt de man hier eigenlijk niks toe aan de gemeenschap…..

Het verwondert mij dat die sterke vrouwen dit gewoon toelaten dat ze, bot gezegd, worden opgezadeld met alle verantwoordelijkheden (kinderen, huishouding, geldzaken etc) zonder enige hulp. Ze kunnen ‘nee’ zeggen… maar dat doen ze dus niet.

Morgen gaan we pakken en maandag naar Kaapstad

  1. Corry Corry

    Ik snap ons vrouwen dus daarom ook niet.
    Blijf me erover verbazen. Maar ja, ik heb makkelijk praten met mijn lief.

  2. Erik Erik

    Ze opzichter zag dat het goed was, met heur handen in heur zij…

    Ziet er top uit, Peet, kun je trots op zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *